Kvalita vody má vliv na chuť čaje

V souvislosti s čaji se mnohdy píše o kvalitě, či spíše složení vody. Čaje jsou citlivé a špatná voda dokáže pořádně změnit jejich chuť. Teprve nedávno jsem vyzkoušela, že voda může čaj vyloženě zkazit. Voda z vodovodu nám po pár dnech začala vadit i na běžné pití. A zelený čaj? Ten vůbec nechutnal, jak měl... a vlastně jsem ho ani jednou nedopila. 

O vodě a jejím složení se rozepsal Karel Valter v knize Vše o čaji pro čajomily. Autor popisuje vynikající zkušenost s přípravou čaje (i kávy) z destilované vody1. Upozorňuje, že si čajomil musí dát pozor, aby skutečně vznikla destilací, ne osmózou. Z těch slov mi jde hlava kolem, zavání to hodinami chemie, které jsem poslouchala jen na půl ucha. 

Výběr vody jsem zatím nemusela řešit. Kdo ví, jestli je to tím, že nám z kohoutku teče dobrá voda, nebo tím, že jsem na ni zkrátka zvyklá od mala a výsledná chuť čaje je pro mé chuťové pohárky normou. Faktem zůstává, že v oblasti, kde bydlím, je podle mapy z roku 20182 středně tvrdá voda. Tvrdost se určuje podle obsahu iontů vápníku a hořčíku. Čím více minerálů, tím tvrdší voda a zároveň výraznější chuť. (A rychlejší tvorba vodního kamene.) 

Valter píše: ,,Příliš vápníku a hořčíku (asi tak nad 25 mg/1 l) se projevuje ztmavnutím a ztupěním barvy čaje."1 Přesně to jsem zkusila na vlastní šálek, když jsme byli na dovolené na jižní Moravě, v krasové oblasti, kde se voda cestou do kohoutku štědře obohatila okolním vápencem. Dále mě zaujala Valtrova věta: ,,Již malý obsah železa... způsobuje tupost čaje a vkrajním případě dokonce tvoří na povrchu nápoje nechutné blíny, připomínající povlaky na loužích a jiné stojaté vodě." 3 Dokonalý popis toho, co jsem na svém čaji pozorovala! Evidentně tam tedy nebyl jen vápník... 

Chuť čajů byla dost podivná, sice bych řekla, že v čaji pro mne byla voda o něco snesitelnější než jen tak z kohoutku, ale když dělám čaj, nechci se jen napít, chci si ho užít... a to se tady opravdu nekonalo. My jsme si čaje nakonec odpustili. Podle Valtra bychom mohli koupit Dobrou vodu, která má nízkou mineralizaci.4 Jinak doporučuje filtrovat

Na dovolené jsem viděla spoustu památek a hezké přírody, a navíc jsem otestovala vliv chutě na čaj. Jiní jezdí na jižní Moravu ochutnávat víno, já jsem obohacená o čajimileckou zkušenost. 


Jaká voda vám teče z kohoutku a z jaké vody děláte čaj? 

Pijanka


1VALTER, Karel. Vše o čaji pro čajomily. Praha: Granit, 2004. ISBN 8072960326, s. 137.  
Mapa tvrdosti vody. In: Čistávoda.cz. Dostupné z: https://www.cistavoda.cz/blog/mapa-tvrdosti-vody-v-cr/. [cit. 25-08-12].
3VALTER, Karel. Vše o čaji pro čajomily. Praha: Granit, 2005. ISBN 8072960326, s. 137-138.  
4Tamtéž, s. 138.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Espresso, lungo nebo dopio?