Hojicha: Čaj, který si zamilujete, nebo ho budete nenávidět!
Ochutnali jste někdy hojichu? Je to čaj, který podle mne musíte buď milovat, nebo nenávidět. Nic jiného snad neexistuje! Tento čaj je prostě speciální. Zvláštně vypadá, zvláště voní a zvláštně chutná. A to proč? Protože ho PRAŽÍ! To jsou ale nápady...
Objevila jsem ho omylem
O existenci takového čaje jsem neměla potuchy, dokud jsem ho omylem nekoupila. Respektive asi jsem o něm dřív četla, knihu Vše o čaji pro čajomily jsem měla přečtenou nejméně dvakrát, ale nějak jsem jeho existenci nebrala v potaz, protože když jsem hojichu poprvé nasypala do konvičky, vyloženě jsem se divila, co to vidím a cítím. Pak jsem se divila, co to piju.
Hojicha: Jak chutná a jak vypadá?
Hojicha má temnou barvu, jako kdybyste se chystali pít tmavý oolong nebo rovnou kafe. Stejně tak vůně a chuť trochu připomíná některé oolongy, ale u tohoto čaje jsou ty tóny výraznější. Jako kdyby ten čaj někdo upekl! Což se v podstatě stalo, že. Výrobci čajů vzali odpad, který jim zbyl po výrobě senchi apod. a upražili ho. Pak zjistili, že upražený odpad dobře chutná a začali to dělat záměrně.
Pražení má přirozeně vliv na chuť, zároveň prý také snižuje obsah kofeinu, a tak se nemusíte bát, že neusnete, když si dáte hojichu pozdě odpoledne. Já však předpokládám, že čajomilci už mají proti kofeinu značnou odolnost a usnou i po černém čaji vypitém v osm večer.
Příprava hojichi je podobná jako příprava zelených čajů, tj. nezaléváme ho vroucí vodou, počkáme, až vychladne na nějakých 70 stupňů. Nenechte se zmást tmavou barvou.
Můj vztah k praženému čaji - zase omyly!
Mně osobně hojicha chutná, ale jen občas. Není to nápoj, který bych vyloženě vyhledávala a pravidelně si na něm pochutnávala. Bohužel jsem se už dvakrát nechala nachytat v obchodě se zdravou výživou. Uviděla jsem sáček s názvem zeleného čaje - poprvé to byla Sencha, podruhé Kukicha, koupila jsem ho s očekáváním, jak kvalitní asi bude, a pak jsem zklamaně zjistila, že se jedná o upražené čaje... Když se mi tento omyl stal podruhé, měla jsem doma ještě téměř celou hojichu z posledního pochybení. Od té doby si dávám pozor!
Jediné období, kdy jsem hojichu aktivně vyhledávala a pila ji klidně každý den, bylo těhotenství. Tehdy se mi chutě pěkně pomátly. Tolik oblíbené zelené Japonce jsem vůbec nesnesla, malý šálek senchi jsem vypila jen z úcty k čaji, ale pražený čaj byl pohlazení chuťových pohárků. Bylo to divné období!
Znáte hojichu? A chutná vám?
Pijanka
Komentáře
Okomentovat
Děkuji za každý napsaný komentář.